En stund för historien: Bernauer straβe

 
Ingen kan undgå under sin resa runt om i Berlin hur mycket stadens har påverkats, och fortfarande gör, av dess historia. Delar av Berlinmuren står kvar kring forna östberlin som en påminnelse om det som var, byggnader som bevarats med kulhål i fasaden efter kriget, bunkrar, stasimuseum, förintelsemonument...
 
Sist vi var i Berlin tog vi därför en tur till Bernauer straβe, som för många berlinare är ett känt historiskt ställe. Vid Bernauer straβe så korsade nämligen muren, och i och med detta så hamnade familjer på varsin sida om stadsgränsen.
 
Just denna sträcken av muren, som löpte längst med Bernauer straβe, är dock känd för att många flydde från öst till väst här. De hoppade från fönster i byggnader som mer och mer blev integrerade i muren, och till sist revs byggnaderna för att stoppa folk från att fly. Då beslöt dem sig dock för att bygga tunnlar istället och genom dessa tunnlar lyckades även många, många människor fly. Dessvärre dog lika många i flyktförsök.
 
När du är i Berlin så anser jag att du borde ta dig tiden att se något av stadens historiska monument, och det finns som sagt många. Välj ett och se hur staden påverkar dig, på fler sätt än ett.
 
U-bahn station: Bernauer straβe (U8)
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...