Berlins glaskupol

Jag tänkte försöka mig på att skriva lite mer om de klassiska sevärdheter som finns i Berlin, det kändes som det var ett bra tag sedan. Först ut får bli der Reichstag med sin kända glaskupol på taket. Mest för att jag såg att just riksdagshuset är det motiv som förekommer ofta(st) på Best of Berlins instagram (Best.Of.Berlin).

 

Det tog 23 år från att det bestämdes att riksdagshuset skulle byggas till att man skulle hitta arkitekt, tomt och bygga detta imponerande byggnadsverk. Huset stod klart 1894 och har sedan dess varit med om otaliga reparationer, den största efter kriget då riksdagshuset var totalt ödelagt. En av sakerna som utmärker riksdagshuset är den stora glaskupolen på taket. Härifrån kan man se ner i husets innersta kammare där Berlin och Tyskland styrs. Även en av de (tre) kupoler som ofta fångas på bild. (De två övriga anses vara Domens kupol samt nya synagogans.)

Så vill vill få en god överblick över nästintill hela Berlin så är riksdagshusets tak - med kupol - alltså platsen. Från taket på riksdagshuset så ser du nämligen i alla riktningar och många av Berlins kända symboler syns från ovan. Här är några av stjärnskotten:

Södra sidan:  Domen, Brandenburger Tor, Holocaust Denkmal.

Västra sidan: Potsdamer Platz, Sony Center, Siegessäule.

Norra sidan:  Världskultur huset, Berlins centralstation.

Östra sidan:   Nya synagogan, museuminsel, TV-tornet.

För att komma upp på taket måste du boka tid. Ibland funkar det att få tid samma dag, så vandra förbi riksdagshusets små baracker, som står strax utanför, så berättar de mer om när var och hur. Helt klart värt i alla fall!

0 kommentarer publicerat i Sevärdheter i Berlin
Taggar: Berlin, Best of Berlin, Reichstag, berlinblogg, berlinguide, berlintips, best of berlin, bestofberlin, glaskupol, klassiska sevärdheter i Berlin, riksdagen, sevärdheter i Berlin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...