TV-tornet, Berliner Fernsehturm

Nu när vintern närmar sig med stormsteg så är det skönt att kunna gå in i värmen och göra saker. Tänkte därför berätta lite mer om diverse sevärdheter som du kan ta en titt på inifrån. Vi börjar med TV-tornet, också i folkmun kallad Spargel - som betyder sparris.

 
Om du inte är alltför höjdrädd och vill få en trevlig överblick över Berlins innerstad kan du åka upp deras kända TV-torn. Tornet som är 365 meter högt är stadens högsta byggnad, vilket även märks då tornet syns i princip vart du än är i staden. TV-tornet ligger på Alexanderplatz, strax intill Berlins stora knutpunkt vad gäller S- och U-bahntransporter, och stod klart 1969.
 
TV-tornets historia är spännande på så vis att det byggdes i den tid då Östtyskland behövde en egen antennanläggning med god räckvidd och blev på så vis en politisk symbol. I dagsläges så stoltserar tornet dock mest för sin arkitektoriska stil.
 
Kulan, på toppen av tornet, är sju våningar hög varav allmänheten har tillgång till två av dem. TV-tornets kända café ligger på en höjd av 203 meter över marken och där kan du ta en bit mat medan cafét snurrar runt sin egen axel, vilket den hinner göra två gånger per timma. Härifrån kan du se upp till 4 mil i bra väder så ta med dig kameran med laddat batteri för att fånga staden på bild.
 
Du får med andra ord en härlig överblick över staden och det jag gillade mest med en tur upp i tornet var att du kan spana in andra platser som du vill besöka. Även arkitektur-freaken i min älskade alla bilder på TV-tornen runt om i världen som finns i tornets ingångslobby. Nice :)
 
 
TV-tornets öppettider:
Mars - Oktober: 9.00-24.00
November - Februari: 10.00-24.00
 
Priser:
Vuxna: 12 €
Barn upp till 16 år: 7,5 €
Barn under 3 år går in gratis
 
Läs mer HÄR på deras hemsida för mer information.
 
U-bahn station: Alexanderplatz (S- och U-bahn grundplats)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...