Vandra längst Ebertstraβe, Potsdamer Platz

.. Som fortsättning på föregående inlägg beskriver jag här ett par av Berlins mest kända sevärdheter. Om du är i Berlin för första gången, eller inte tidigare har haft tillfälle att besöka dem kan jag därför rekommendera följande...



I en inte lika logisk ordning börjar vi att ta en titt på bild nummer tre, över Holocaust Denkmal - minnesmärket över alla judar som förlorade livet i andra världskriget. Hit kommer du lättast genom att ta U-bahn stationen mot Potsdamer Platz och gå mot Tiergarten, Ebertstraβe.

1. Holocaust Denkmal. Monumentet i sig fyller ett område lika stort som 2½ fotbollsplan med 2751 stora stenblock. De är urholkade med ett slags värmeelement inuti, som värmer upp blocken till 0,5-2˚C. Stenblocken som varierar i höjd är uppställda för att skapa en labyrintkänsla som ska visa på judarnas instängdhet under förintelsen.

Monumentet, som ritades av Peter Eisenman, började byggas 2003 och stod klart för allmänheten 2005. Men det är inte bara monumentet som man borde se under sin vistelse, utan också informationscentret som ligger under monumentet där man kan ta del av information som rör förintelsen.

Från det att du har sett Holocaust Denkmal vandrar du vidare på Ebertstraβe, förbi "änden" av Tiergarten, och där når du fram till vårt andra stopp - Brandenburger Tor (bild nummer fyra).

2. Brandenburger Tor. Brandenburger Tor är en viktig symbol för Berlin. Den är den sista kvarvarande stadsporten av ursprungliga 18 och gör det magnifika avslutet på Unter den Linden. Den 26 meter höga porten ritades av arkitekten Carl Gotthard Langhans och uppfördes mellan år 1778-1791.

Porten pryds av den så kallade Quadrigan som består av en stridsvagn med segergudinnan Viktoria ståendes i den, dragen av fyra hästar. Under åren har Quadrigan hunnit bli nermonterad och skickad till Paris av Napoleon 1806, slagen i spillror under krigsslutet 1945 och rekonstruerad igen 1957. Brandenburger Tor har däremot stått stadig under alla år, den var nästintill den enda byggnaden som inte var i ruiner på Pariser Platz efter krigets slut 1945.

Från Brandenburger Tor är det sedan inte lång väg mot kupolen på riksdagshusets tak. Följ återigen "änden" på Tiergarten (eller folkmassan?) mot riksdagen. (Bild nummer ett)

3. Reichstag - Berlins riksdagshus. Det tog 23 år från att det bestämdes att riksdagshuset skulle byggas till att man hittade arkitekt, tomt och hann bygga denna magnifika byggnad. Huset stod klart 1894 och har sedan dess varit med om otaliga reparationer, den största efter kriget då riksdagshuset var totalt ödelagt.

En av sakerna som utmärker riksdagshuset är den stora glaskupolen på taket. Härifrån kan man se ner i husets innersta kammare där Berlin och Tyskland styrs. Även om du vill få en överblick över Berlin från ovan så är detta en bra plats. Från taket på riksdagshuset så ser du nämligen i alla riktningar och många av Berlins kända symboler syns från ifrån.

Södra sidan: Domen, Brandenburger Tor, Holocaust Denkmal.

Norra sidan: Världskultur huset, Berlins centralstation.

Östra sidan: Nya synagogan, museum-insel, TV-tornet.

Västra sidan: Potsdamer Platz, Sony Center, Siegessäule.

 

... vilket leder oss till den sista bilden (nummer två) - Siguessäule. Gå längst med Unter den Linden, med ryggen mot Brandenburger Tor, till en av Berlins stor rondeller. Jepp. Mitt i rondellen huserar Guld Elsa.

 

4. Siguessäule, Guld Elsa. Denna segerkolonn (pelaren) gjordes efter Johann Heinrich Stracks ritning till minne av de segrar som Tyskland gjorde över Danmark i kriget 1864. Efter fler segrar, över Österrike och Frankrike, så anlades en gyllene segerstaty av Friedrich Drakes på toppen av den redan befintliga segerkolonnen. Figuren fick namnet Goldelse, därav namnet på svenska, Guld Elsa. Statyn står för seger och kanske är det därför som Siegessäule är guldig och har vingar.

 

Segermonumentet stod först framför riksdagshuset, men flyttades av nazisterna under år 1938 till sin nuvarande plats. Då fick den också ännu en förhöjning av ”trumman” som nu hela kolonnen och monumentet står på. I hela kolonnen, ända upp till Siegessäule, går en spiraltrappa inuti som leder en upp till en plattform på 48 meters höjd där du får en himmelsk utsikt över hela Tiergarten och omgivningen runtomkring.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...